Verslag Bezoek Mr. GPS

Tour 0 Comments

De Antrappers naar Mr. GPS.

Op zaterdag 3 februari zijn er 4 afgevaardigden van de club naar Hans Vaessen, alias Mr. GPS geweest voor een training op het gebied van GPS, navigeren en routes maken, routes delen enz.

In clubverband was er als eens vaker een GPS-avond georganiseerd voor grotere groepen om wegwijs te worden in de software en de apparaten voor navigatie. Het nadeel van een grotere groep is dat je hebt te maken met de niveauverschillen binnen de groep. De één verdiept zich er in en is er al jaren mee bezig terwijl een ander nog maar kort in het bezit is van een GPS apparaat en nog aan het begin staat. Om dan met een grotere groep een dergelijke avond te organiseren is natuurlijk altijd leerzaam maar vanwege het verschil in ervaring en kennis gaat het altijd ten koste van de één of van de ander.

Om de kennis binnen de club te verhogen is er besloten in te gaan op de mogelijkheid om bij Mr. GPS een meer persoonlijke training te volgen. Zo gebeurde het dat er viertal leden op zaterdag 3 februari zijn afgereisd naar Hans Vaessen om daar een volle dag met de neus in de GPS materie te duiken.
Hans is een autoriteit op dit gebied, hij heeft zijn eigen bedrijf wat zich totaal heeft gespecialiseerd in navigatie voor recreatieve doeleinden, dat is vooral bij Hans voor motorrijden maar ook voor fietsen, wandelen en watersport. Hij biedt diverse mogelijkheden om wegwijs te geraken in deze materie, je kunt dat zien op zijn website https://www.mrgps.nl/
Met name de videocursussen zijn voor beginnende GPS’ers erg nuttig en leerzaam. Je kunt je tegen betaling aanmelden bij Hans en dan kun je zelf het tempo bepalen waarmee je de cursus volgt.

Albert Knol, Wim de Boer, Jannes Mennink en Jan Mennink zijn een dag bij hem geweest en hebben een zeer leerzame en boeiende dag mogen beleven, zeer de moeite waard!
Het bestuur heeft deze vier mannen de gelegenheid geboden om deze cursus te volgen zodat er meer parate kennis zal ontstaan binnen de club, of dat werkelijk gelukt is zullen we ervaren in het komende motorseizoen maar we denken dat deze dag daaraan een flinke bijdrage heeft geleverd.
Echt alles tot in de kleinste details weten is bijna niet te doen en is ook niet zo belangrijk maar we denken wel dat we de verwarring die vaak ontstaat om het moment dat er routes gedeeld worden nu beter kunnen handelen. Het maken van routes was al niet meer het probleem maar hoe ga je er vervolgens mee om richting het apparaat of richting je motormaten want daar worden nog wel eens fouten gemaakt zodat er met dezelfde route in verschillende apparaten totaal andere routes uit rollen, toch wel lastig als Jantje op z’n brommer linksaf wil en Pietje rechtsaf met dezelfde route in het apparaat, laat staan dat de voorrijder een foute route heeft en er om de haverklap gekeerd moet worden. (we spreken uit ervaring).

Daar komt nog bij dat er een aantal mogelijkheden zijn om routes te maken, bewerken enz.
We hebben de vier meest gebruikte programma’s doorgenomen en daaruit is een aardig duidelijk beeld ontstaan wat de voor en nadelen zijn van de vier applicaties.

Deze 4 zijn behandeld:
1 RouteYou. https://www.routeyou.com/nl-nl
2 Basecamp http://www.garmin.com/nl-NL/shop/downloads/basecamp
3 Mydrive https://www.tomtom.com/en_gb/sat-nav/car-sat-nav/#mydrive
4 MyRoute-App https://www.myrouteapp.com/nl

Er zijn altijd voor en nadelen als je de één met de ander vergelijkt maar gemiddeld genomen zijn dit alle vier goede systemen om routes te maken en te bewerken.
Maar wat moet je nou gebruiken als Antrapper die wekelijks op dinsdagavond en ook nog regelmatig een toertocht meerijd, het antwoord is eigenlijk aan jezelf want er zijn verschillen maar alle vier werken ze redelijk goed. Wil je er voor betalen of heb je genoeg aan de gratis versies?

Een kleine uitleg:
1 RouteYou is absoluut goed te gebruiken, heeft zijn beperkingen maar dat zal zeker voor de beginner geen probleem zijn, is gratis te gebruiken, je moet je wel registeren. Het is een online applicatie in de cloud dus je kunt ook op je vakantieadres inloggen en routes maken, downloaden enz.
2 Basecamp is de eigen software van Garmin. Deze moet je op je PC installeren, voor de Garmin gebruikers goed bruikbaar maar voor de andere merken zou het niet de voorkeur hebben. Blijkbaar blijven ze iets achter maar daar wordt aan gewerkt en zou er over enige tijd iets nieuws kunnen op duiken.
3 Mydrive is van Tom Tom en een hele goeie als met Tom Tom rijdt. Lekker eenvoudig en snel te leren. Zeker voor de beginners iets om uit te proberen, lukt het niet dan is er niets verloren, het is ten slotte gratis, dit is ook een online versie, je maakt een account aan en je kunt er overal mee werken.
4 MyRoute-app. Dit is een nieuwe Nederlandse ontwikkeling met heel veel mogelijkheden, juist door de vele mogelijkheden zou het voor sommige wel wat lastiger kunnen zijn. Toch denken we dat het voor een club als de onze een mooie manier zou zijn om routes te maken, op te slaan en te bewerken maar vooral de wijze van uitwisselen met elkaar is heel positief en leuk om mee te werken. Vooral de optie dat je de route in Google Streetview van te voren kunt verkennen is een fantastische mooie extra, je kunt van tevoren zien hoe de route er uit gaat zien, vooral in de bergen erg nuttig. De basisversie is gratis en daarmee zou je eerst wat kunnen stoeien om te kijken of het wat voor je is. De ‘Gold’ versie moet je voor betalen maar dan heb je het wel heel kompleet. Je kunt de ‘Gold’ versie 3 maanden gratis gebruiken door deze code te gebruiken: MRA-YJT9F-28ZFK

De Antrappers hebben inmiddels al een groep in MyRoute-App en het zou leuk zijn als we dat verder kunnen uitbouwen.

De apperaten.
We hebben natuurlijk geen commerciële belangen bij welk merk dan ook maar na de dag bij Hans is ons duidelijk geworden dat Tom Tom een enorme inhaalslag heeft gemaakt t.o.v. Garmin de laatste paar jaar. De apparaten zijn natuurlijk stuk voor stuk prima maar de één ontwikkeld nou eenmaal sneller dan de ander. Garmin was vele jaren de absolute nr. 1 op het gebied van motornavigatie, dit is op dit moment zeker niet meer het geval. Tom Tom heeft blijkbaar goed gekeken en geluisterd wat de motorrijder graag wil en moet kunnen met een GPS en dat blijkt nu. De Tom Tom Rider vanaf de 400 serie is een perfect apparaat en wint het vooral op de optie ‘kronkelige route maken’. Dit is een optie waarbij je de route niet hebt voorbereid op de PC maar direct in het apparaat een mooie route wilt maken, dit wint Tom Tom duidelijk van Garmin.
Dan is er nog de mogelijkheid je Smartphone te gebruiken als GPS op de motor.
Er zijn diverse app’s waarmee het zou kunnen maar…….de smartphone is er niet voor gemaakt om op je motor te monteren. Ten eerste moet je natuurlijk een 100% waterdicht exemplaar hebben maar met name de aansluiting (usb) gaat er onder lijden is ons verteld. Tevens kan het zijn dat het apparaat zo heet kan worden dat het onderweg uitschakelt, erg lastig als je met je vrienden net dwars door Parijs rijdt. Tevens is de smartphone een veel kwetsbaarder toestel mocht hij eens op de grond vallen of nog gekker, van de rijdende motor vallen. Een GPS toestel kan tegen een stootje, een telefoon veel minder.

De Routes en GPX.
Er is ons nogmaals duidelijk geworden dat er uiteindelijk maar één betrouwbaar systeem is om routes uit te wisselen met elkaar en dat is middels een z.g.n. Track, ook wel een Spoor genoemd.
Zodra je dit type bestand (GPX) uitwisselt met elkaar kan de route in principe niet meer veranderen. Ga je routes met routepunten uitwisselen gaat het toestel aan het rekenen en al zit er maar een klein verschil in, de route kan totaal anders uitpakken. (Pietje naar links en Jantje naar rechts).

Afijn mogelijkheden genoeg dus maar de vier Antrappers zijn niet voor niets op les geweest dus mocht je vragen hebben stel ze dan gerust aan één van de vier. Niet dat deze nou alles weten maar je zou er best eens een goed antwoord op je vragen kunnen krijgen.
Mochten er leden zijn die aan het begin staan van navigeren op de motor, die mogen zich melden en dan is één van de vier ‘GPS Specialisten’ 😉 vast bereid een handje te helpen.

Succes met de GPS!

Met vriendelijke groet,

Albert Knol
Wim de Boer
Jannes Mennink
Jan Mennink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *